“Τις μεγάλες αποκριές” – αφιέρωμα Τσικνοπέμπτης (+βίντεο)

“Τις μεγάλες αποκριές” – αφιέρωμα Τσικνοπέμπτης (+βίντεο)

Ο Σύλλογος μας γιόρτασε σε ένα αξέχαστο γλέντι την τσικνοπέμπτη! Όλοι οι συμμετέχοντες διασκέδασαν φορώντας αποκριάτικες ενδυμασίες υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν διάφορα αποκριάτικα δρώμενα όπως, η Χάσκα, ο Γανωτζής, το Γαϊτανάκι και πολλά άλλα αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια.

Με την παρουσία τους μας διασκέδασαν οι μουσικοί Νίκος Μπούσιος (κλαρίνο), Πάνος Μπούσιος (βιολί), Δήμος Τυχάλας (Λαούτο), Λευτέρης Παύλου (κρουστά) και ο “γαμπρός”, ο Γρηγόρης Μόκας στο τραγούδι.

Την βραδιά επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος, Στέφανος Φασιάς με την βοήθεια μελών του Συλλόγου και τους χορευτές μας. Παρακάτω παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στα αποκριάτικα δρώμενα, όπως στο γλέντι που ακολούθησε!.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. σας εύχονται Καλή Σαρακοστή με υγεία!

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με έλεγχο ράπιντ τεστ και πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα.

Επιμέλεια βίντεο: Απόστολος Λιαμίρας

Αποκριάτικο έθιμο [Χάσκω ή Χάσκα]

Ένα παραδοσιακό Ήπειρώτικο έθιμο είναι το χάσκω. Μεταξύ των γυναικών παιζόταν το «χάσκω», όπου μια γυναίκα έδενε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε με το σχοινί στον αέρα μπροστά από το στόμα κάθε γυναίκας. Οι άλλες προσπαθούσαν να το πιάσουν με το στόμα τους. Όποια το έπιανε το δικαιούταν και το έτρωγε. Αυτό το παιχνίδι παιζόταν και από άνδρες. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να δείτε σε μια καταγραφή του χοροδιδάσκαλου Στέφανου Φασιά ΕΔΩ

Ο Γανωτζής [Αποκριάτικο έθιμο]

Οι γανωτζήδες (ή καλαϊτζήδες) ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που επικάλυπταν χάλκινα σκεύη με κασσίτερο (καλάι). Στο συγκεκριμένο αποκριάτικο δρώμενο ο Γανωτζής γανώνει τα σκεύη των γυναικών και αντί για πληρωμή ζητάει φιλί. Μόλις δεί ότι η γυναίκα δεν είναι όμορφη κάνει το παν για να την αποφύγει!

Το Γαϊτανάκι [Αποκριάτικο] 

Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο! Οι χορευτές πλέκουν τις κορδέλες που κρατούν στο κεντρικό στύλο με χορευτικές κινήσεις.

Πως το τρίβουν το πιπέρι [Αποκριάτικο]

Το τραγούδι “Πως το τρίβουν το πιπέρι” είναι σκωπτικό και χορεύεται κυρίως την περίοδο της Αποκριάς αλλά και σε πανηγύρια. Στον χορό όλοι χορεύουν με βάση τα λεγόμενα του τραγουδιστή και προσπαθούν να “τρίψουν” το πιπέρι με οποιαδήποτε μέρος του σώματος τους αναφέρει. Παράλληλα υπάρχει ένας επιβλέπων με το μαστίγιο ή ραβδί και “χτυπάει” όσους δεν το τρίβουν σωστά.

Στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς όπου μπορείτε να απολαύσετε στα παρακάτω βίντεο: