Η διάκριση του Συλλόγου μας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ “Aulona Interfolk Festival ” (Αφιέρωμα + Βίντεο)

Η διάκριση του Συλλόγου μας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ “Aulona Interfolk Festival ” (Αφιέρωμα + Βίντεο)

Toν Μάιο του 2018 ο Σύλλογος μας κλήθηκε να συμμετάσχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ της Αυλώνας στην Αλβανία με την ονομασία “Aulona Interfolk Festival”. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν τα σωματεία της Αλβανίας, Κίνα, Ιταλία, Κόσοβο, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λετονία.

Ένα πολύ οργανωμένο φεστιβάλ σε μια παραθαλάσσια τουριστική πόλη. Ο Σύλλογος μας εκπροσωπώντας την Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις των επιτροπών και κατέλαβε την 1η θέση του διαγωνισμού. Για την υπέροχη φιλοξενία να ευχαριστήσουμε τον κ. Sejmen Gjokoli και κ.Κοσμά Μπίλα. Για την επιτυχία συνέβαλαν όλες οι χορευτές και εθελοντές του συλλόγου μας υπό τις οδηγίες του χοροδιδάσκαλου και πρόεδρου κ. Στέφανου Φασιά.

Το ιστορικό του Φεστιβάλ.
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε την τελετή έναρξης με τις παρελάσεις των συμμετέχοντων, όπως και παρουσίαση των ενδυμασιών σε ένα μεγάλο πάρτυ με το κοινό να διασκεδάζει κάτω από την σκηνή. Ήταν μια αναγνωριστική πρόβα για την επόμενη ημέρα και το τι θα επακολουθήσει.

Την επόμενη το πρωί τα γκρουπ με τους εκπροσώπους τους συναντήθηκαν με στελέχη του φεστιβάλ όπως και τον Δήμαρχο της Αυλώνας για γνωριμία και ανταλλαγή των δώρων. Δόθηκε μια πρώτη παράσταση των χορευτών στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου με τα τηλεοπτικά μέσα να καταγράφουν τις χώρες. Στην συνέχεια ακολούθησε χορός με έναν μεγάλο ενιαίο κύκλο με όλες τις χώρες δείχνοντας το ενωτικό πνεύμα των λαών.

Οι διοργανωτές ξενάγησαν τα χορευτικά γκρουπ σε ένα πολύ ωραίο μέρος της Αυλώνας πάνω στην παραλία. Εκεί οι χορευτές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να χορέψουν και να παρουσιάσουν ο καθένας τους δικούς τους χορούς. Οι πιο τολμηροί απόλαυσαν το μπάνιο τους στην θάλασσα. Οι υπεύθυνοι της κάθε χώρας έδωσαν συνέντευξη στα τηλεοπτικά μέσα με την άποψη τους για το φεστιβάλ και αυτή η ωραία γιορτή έκλεισε με την ομαδική φωτογραφία όλων των γκρουπ.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί και περιλαμβάνει την 1η αναγνωριστική μέρα του φεστιβάλ:

Την ημέρα της διαγωνιστικής φάσης, οι χορευτές μας ετοιμάστηκαν για την μεγάλη παρέλαση στην παραλιακή της Αυλώνας. Η κάθε χώρα παρέλασε με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τις μουσικές κατά το ηλιοβασίλεμα. Η παρέλαση κατέληξε στο σημείο της σκηνής με τον κόσμο να χειροκροτεί όλα τα γκρουπ.

Η κάθε χώρα είχε χρόνο 15 λεπτα να παρουσιάσει το πρόγραμμα της και να αναδείξει τις χορογραφίες της. Ο Σύλλογος μας εμφανίστηκε στην σκηνή τελευταίος και κατάφερε να αποσπάσει τις εντυπώσεις με ένα μιξ παραδοσιακών χορών της χώρας μας. Ξεκινώντας από την Ήπειρο με ένα δυναμικό τσάμικο, συνέχισε με την θεματική παράσταση του παραδοσιακού γάμου. Στην Ηπειρώτικη ενότητα και υπό τον ήχο του κλαρίνου πολλοί άνθρωποι από το κοινό συγκινήθηκαν θυμίζοντας τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν στην Αλβανία.

Στην συνέχεια ακολούθησε εναλλαγή ενδυμασιών και ρεπερτορίου με ένα ζεϊμπέκικο με τον Φοίβο Φασιά να κερδίζει τις εντυπώσεις μιας και συμμετέχει ως μέλος και χορευτής του συλλόγου από τον ΑΣ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης “Φίλιππος”.

Στην συνέχεια και στην νησιώτικη παράδοση οι χορευτές μας χόρεψαν ένα δυναμικό Κρητικό πεντοζάλη. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το παγκοσμίου φήμης συρτάκι του Μίκη Θεοδωράκη, Ζορμπάς ξεσηκώνοντας το κοινό και την κρητική επιτροπή.

Μετά το πέρας του προγράμματος ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού με τον σύλλογο μας να καταλαμβάνει την 1η θέση! Στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι με όλους τους χορευτές των χωρών μέχρι το πρωί!

Με την συμμετοχή μας στο φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε εκδρομή σε πολύ όμορφα μέρη, όπως το Αργυρόκαστρο, Αυλώνα, Άγιοι Σαράντα ερχόμενοι από την Σαγιάδα και την Ηγουμενίτσα.

Όλα τα παραπάνω και την τελική φάση του φεστιβάλ μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορευτές και εθελοντές που συνέβαλαν γι’ αυτήν την επιτυχία, η οποία θα μας μείνει αξέχαστη! Τέλος δεν μπορούμε να μην ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες για την υπέροχη φιλοξενία τους και ευχόμαστε αν και εφόσον η κατάσταση της πανδημίας βελτιωθεί να επισκεφτούμε και πάλι την φανταστική Αυλώνα!
Επιμέλεια: Τόλης Λιαμίρας